LES TEMUDES "RAMPES" (contracció mantinguda)


Com ja varem anunciar al facebook, anirem publicant entrades de la nostra col·laboradora en suplementació natural Núria Serra. M'agradaria començar per aquest tema, ja que probablement, tots ens hi hem trobat alguna vegada i aquí podem llegir una sèrie de consells per evitar l'escenari fisiològic intern que les pot desencadenar. És a dir, com podem restar possibilitats de desencadenar contraccions tetàniques o mantingudes vigilant el que mengem o bevem.
Les rampes o contraccions mantingudes poden originar-se per diverses causes. Generalment són factors mecànics (musculatura que compensa, inhibicions musculars, calçat inadequat que força una posició d'amortiment no regulada pel mateix cos, etc....) els que les produeixen, però també s'ha d'informar que aquests factors poden estar condicionats per l'estat fisiològic del múscul, és a dir, com està nutrit, hidratat o oxigenat.

Com que aquests factors fisiològics són de fàcil control ja que depèn de la nostre alimentació, ingesta o hidratació, exposem en el següent article com podem millorar i disminuir així la probabilitat fisiològica de l'aparició de les doloroses contraccions mantingudes.



Els dèficits de certs nutrients s’originen o bé perquè hi ha un desequilibri electrolític per una pèrdua excessiva de sals minerals, o bé per la falta de determinades vitamines que enforteixen i mantenen l’estructura muscular en condicions.
Les vitamines, clau per evitar una rampa.  Els minerals principals  involucrats en el desenvolupament d’una rampa són el sodi, el magnesi, el calci i el potassi; mentre que les vitamines són les que contribueixen a prevenir les situacions de fatiga i esgotament que poden causar una rampa. Per aquest motiu, mai han de faltar a la dieta aliments que continguin vitamina B1 i vitamina B3 –que són les que participen en el metabolisme dels nutrients oferint combustible energètic al cos per a cada moviment–, a més a més de vitamina D, que contribueix a l’homeòstasi del calci, i la vitamina C, per la seva acció antioxidant.
Escollint aliments rics en aquests minerals i aquestes vitamines podrem minimitzar o fins i tot solucionar aquest problema. Quins són aquests aliments?

·        Aliments rics en potassi: carn, peix, albercoc, plàtan, meló, kiwi, taronja, espinac, i tomàquet.
·        Aliments rics en magnesi: fruita seca, en especial les ametlles, les avellanes, els festucs i les nous; verdures com els espinacs, la remolatxa, el tomàquet i el julivert; llegums com els cigrons i les llenties; i fruites com els plàtans, els albercocs, i l’alvocat.
·        Aliments rics en calci: els espinacs, la col arrissada, la ceba i els créixens, les bledes, les fulles tendres de naps, el bròquil, les mongetes blanques, els cigrons, les llenties i la soja, les nous, les avellanes i els festucs. La llet i derivats, les anxoves, les sardines, el llenguado i el salmó.

Evidentment a això se li ha d’afegir la sal de taula, rica en sodi, però que s’ha de prendre amb moderació per les contraindicacions que té per a la salut cardiovascular.
Respecte a les vitamines, trobem les del grup B1 en llegums, cereals integrals, vedella, blat de moro i fruita seca principalment; les del grup B3, en pollastre, carns magres, tonyina, salmó, ous, llet, tomàquets, bròquil, pastanagues, espàrrecs i vegetals de fulla.
Finalment, les fonts de vitamina C principals són les verdures i les fruites (concretament els cítrics), el pebrot, la col , els espinacs, la coliflor, les patates, el mango, el plàtan, la pinya, la poma i el meló; mentre que les de vitamina D es redueixen a la llet, el iogurt, i la margarina.

(Font) Núria Serra, bióloga



No hay comentarios:

Publicar un comentario