Com ja varem anunciar al facebook, anirem
publicant entrades de la nostra col·laboradora en suplementació natural Núria
Serra. M'agradaria començar per aquest tema, ja que probablement, tots ens hi
hem trobat alguna vegada i aquí podem llegir una sèrie de consells per evitar
l'escenari fisiològic intern que les pot desencadenar. És a dir, com podem
restar possibilitats de desencadenar contraccions tetàniques o mantingudes
vigilant el que mengem o bevem.
Les rampes o contraccions mantingudes poden
originar-se per diverses causes. Generalment són factors mecànics (musculatura
que compensa, inhibicions musculars, calçat inadequat que força una posició
d'amortiment no regulada pel mateix cos, etc....) els que les produeixen, però
també s'ha d'informar que aquests factors poden estar condicionats per l'estat
fisiològic del múscul, és a dir, com està nutrit, hidratat o oxigenat.
Com que aquests factors fisiològics són de
fàcil control ja que depèn de la nostre alimentació, ingesta o hidratació,
exposem en el següent article com podem millorar i disminuir així la
probabilitat fisiològica de l'aparició de les doloroses contraccions
mantingudes.
Els dèficits de certs nutrients s’originen o bé perquè hi
ha un desequilibri electrolític per una pèrdua excessiva de sals
minerals, o bé per la falta de determinades vitamines que enforteixen i
mantenen l’estructura muscular en condicions.
Les vitamines, clau per evitar una rampa. Els minerals principals involucrats en
el desenvolupament d’una rampa són el sodi,
el magnesi, el calci i el potassi;
mentre que les vitamines són les que contribueixen a prevenir les situacions de
fatiga i esgotament que poden causar una rampa. Per aquest motiu, mai han de
faltar a la dieta aliments que continguin vitamina B1 i vitamina B3 –que
són les que participen en el metabolisme dels nutrients oferint combustible
energètic al cos per a cada moviment–, a més a més de vitamina D, que
contribueix a l’homeòstasi del calci, i la vitamina C, per la seva acció
antioxidant.
Escollint aliments rics en aquests minerals i
aquestes vitamines podrem minimitzar o fins i tot solucionar aquest problema.
Quins són aquests aliments?
·
Aliments
rics en potassi: carn, peix,
albercoc, plàtan, meló, kiwi, taronja, espinac, i tomàquet.
·
Aliments
rics en magnesi: fruita seca,
en especial les ametlles, les avellanes, els festucs i les nous; verdures
com els espinacs, la remolatxa, el tomàquet i el julivert; llegums com els
cigrons i les llenties; i fruites com els plàtans, els albercocs, i l’alvocat.
·
Aliments
rics en calci: els espinacs, la col arrissada, la ceba i
els créixens, les bledes, les fulles tendres de naps, el bròquil, les mongetes
blanques, els cigrons, les llenties i la soja, les nous, les avellanes i els
festucs. La llet i derivats, les anxoves, les sardines, el llenguado i el salmó.
Evidentment a això se li ha d’afegir la sal
de taula, rica en sodi, però que s’ha de prendre amb moderació per les
contraindicacions que té per a la salut cardiovascular.
Respecte a les vitamines, trobem les del grup B1 en llegums, cereals integrals,
vedella, blat de moro i fruita seca principalment; les del grup B3, en pollastre, carns magres,
tonyina, salmó, ous, llet, tomàquets, bròquil, pastanagues, espàrrecs i
vegetals de fulla.
Finalment, les fonts de vitamina C principals són les verdures i les fruites
(concretament els cítrics), el pebrot, la col , els espinacs, la coliflor, les
patates, el mango, el plàtan, la pinya, la poma i el meló; mentre que les de vitamina D es redueixen a la llet, el
iogurt, i la margarina.
(Font)
Núria Serra, bióloga
No hay comentarios:
Publicar un comentario